You are using an unsupported browser, so some features may not work. Please upgrade to a modern browser
Ihr Webbrowser ist veraltet und wird leider nicht in vollem Umfang unterstützt.
© Gabu Heindl/trafo.K
© Gabu Heindl/trafo.K
© Gabu Heindl/trafo.K
© Gabu Heindl/trafo.K
© Gabu Heindl/trafo.K

Art in Architecture by Gabu Heindl
Krems Prison | 2011

Outside in jail

A playing field with edges and corners and soft seats. The idea is to brighten up a shady spot, to color some of the gray and make it green. Because no direct sunlight reaches the ground-level Männer courtyard, grass can’t grow here. The courtyard is smaller than the smallest children's-size soccer field and it also has edges and corners.

This concept nonetheless transforms the courtyard into a playing field, with minor adjustments, possibly providing new perspectives. The given non-conditions are humorously built into the aesthetic concept. A children's-size soccer field made of fake grass is ›folded into‹ the shape and topography of the space. Where there is no more space for the field to continue, since a wall is in the way, the field is extended up the wall. And because no grass grows there, it's made of AstroTurf.

Through superimposing the recreational space with the playing field, the tiny outdoor space is at once transformed into several outdoor spaces: the sum of the ›switchable‹ uses of the space ideally turns one square meter into several square meters: crosswise, it’s a basketball court, lengthwise it’s a—downscaled—soccer field, it’s an original-size badminton court, and a sitting area in the sunniest spot, etc. (Gabu Heindl)

Project leader: Elke Smodics-Kuscher
Project assistance: Renate Höllwart
Building owner: Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H.